To arter af humle dyrkes almindeligt. Den ene, Humulus scandens, er enårig og anvendes som prydplante (se nedenfor); den anden, Humulus lupulus, er flerårig og anvendes ved fremstilling af øl. Humledyrkning til ølfremstilling har været kendt i Danmark i snart 1000 år. Planten blev anset for så vigtig, at der i 1446 blev udstedt et påbud om, at bønderne hvert år skulle plante et antal i deres haver. Dyrkningen var på sit højeste dengang, men aftog efterhånden; i dag importeres humle af tysk, engelsk og amerikansk herkomst. Der skelnes mellem to slags humle. Den røde er mest aromatisk, den grønne giver størst udbytte. Planten er tvebo og bliver flere m høj. Den klatrer ved at slynge sig højre om; grenene forankrer sig ved hjælp af de små klatrehår, der har modhager i spidsen. Bladene er modsatte, håndlappede eller fligede og ru. Hanplanterne udvikler gulgrønne blomster; hunplanterne har blomsterne samlet i korte, koglelignende stande, de såkaldte humlekopper, der er omgivet af hvælvede, grønne dækblade, tæt besat med lupulinholdige kirtler.
Kontakt
Skovgårdsvejen 8, 3700 Rønne
dora.bornholm@gmail.com
+45 30 57 33 15