Vedbend – Almindelig Efeu – Hedera

Vedbend

Efeu

Vedbend – Hedera – pasning

Den almindelige efeu, Hedera helix, er en af de få planter, som vokser vildt i Europa og som dyrkes som stueplante. Den hører til Araliaceae·familien. Der kendes kun syv arter, hvoraf kun to dyrkes almindeligt som stueplante: Hedera helix i næsten ubegrænsede varieteter og H. canariensis, kanarisk efeu.

Der kommer til stadighed nye varieteter af H. helix med forskellig bladform, størrelse og farver. Det er alle gode stueplanter og pynter på mørke steder, selvom de mister en del af farverne, hvis de stilles for mørkt. Det er vigtigt at gøre sig klart, at selvom de holder af fugtig luft og skal douches regelmæssigt, tåler de ikke at overvandes, især ikke om vinteren. De bryder sig heller ikke om at have det særlig varmt og tørt. Det kan ikke overraske, da alle H. helix varieteter er hårdføre; selv canariensis klarer sig udendørs undtagen i ekstremt hårde vintre. Vil man flytte en vedbend fra stuen ud i haven, gøres det bedst tidligt på sommeren, så den får tid til at akklimatisere sig til de udendørs forhold. Flyttes den ud i vinterkulden vil den gå til i den hårde frost.

De fleste efeu deler sig, hvis man fjerner endeknoppen. Den vil straks udvikle 2-3 vækstpunkter nede på stænglen. Det er derfor omhyggeligt trimmede efeu kan danne så buskede planter. Undlader man knibningen, bliver de høje og ranglede.

Køb altid forgrenede planter med synlig nyvækst, og vælg den bladform og det bladmønster som passer bedst til formålet.

 

Efeu er populære planter, som trives både inde og ude. I stuen er det bedst at holde dem køligt; de kan ellers angribes af rødt spind. De muterer temmelig nemt, og der er mange varieteter på markedet.

Billede øverst: Den storbladede kanariske efeu, Hedera canariensis.